PROGRAMA DE MEDIACIÓ 2020
SALA D'ART JOVE

El programa plantejat per la Sala d’Art Jove es presenta com un espai compartit de recerca, aprenentatge i experimentació. Aquest programa pretén qüestionar i posar en dubte el conjunt de relacions, arquitectures i formes de presentar l’obra art en el sistema artístic contemporani posant en el centre allò processual, els assajos, les metodologies d’investigació i d’aprenentatge que necessiten temps dilatats per tenir lloc.

La nostra proposta per aquest any 2020 es divideix en dos moments: un programa d’ encontres durant la primera meitat de l’any; i la mostra dels projectes en format expositiu a la tardor.

La primera part consisteix en una sèrie de ENCONTRES entre les artistes guanyadores de la Beca i diverses convidades. El que es vagi generant conjuntament d’aquests encontres s’anirà acumulant com a SEDIMENTACIONS a la Sala d’Art Jove (les sedimentacions podran ser dibuixos, assajos, esquemes, vibracions, sons…). La Sala esdevindrà un espai amb memòria que s’habitarà com un escenari mutable i en disputa .

El programa està pensat per reunir-nos físicament, tocar materials i pensar cossos . S’han escollit tres branques temàtiques que d’alguna manera travessen o interpel·len totes les propostes i que tenen com a finalitat obrir espais compartits de pensament i qüestionament. Per tal de construir i estimular una mirada crítica del nostre present , hem partit de la tensió i la mescla de conceptes que, freqüentment, es situen en camps semàntics allunyats.

travessies

Les Travessies són camins transversals, transitoris; terrenys que resseguim per tal de traslladar-nos d’un punt a un altre. Davant la necessitat urgent d’interpel·lar als cossos i retornar-los al centre de les intervencions artístiques proposem anar a la deriva, transitar els espais que ja habitàvem, desplaçar-nos. Reprenem el concepte de Travessies per traçar esferes de ressonància que posin el cos en vibració; recorreguts sonors que permetin despistar-nos i desviar-nos, ara més que mai, dins de les urbs: estimulant els territoris i convertint-los en un marc possible per a l’experimentació.

Algunes artistes guanyadores de la convocatòria d’Art Jove 2020 ens apropen al seu projecte artístic a través de l’escolta i ens condueixen cap a un camí desconegut que obre infinites trajectòries de circulació i moviment. La proposta neix de la voluntat d’activar els projectes desbordant el format «en línia», implicant els cossos de forma activa, i en relació amb la primera mesura de desconfinament: passejar en solitari en determinades hores del dia.

Les Travessies s’aniran publicant progressivament al web de la Sala d’Art Jove i a les nostres xarxes al llarg de les pròximes setmanes.

encontres i sedimentacions

Una llavor sap com esperar. Sota terra està viva, desitjant poder ser, esperant els factors atmosfèrics idonis per a poder germinar. Durant aquests mesos de confinament en què les trobades s’han tornat un problema, hem estat esperant les condicions adequades perquè el programa d’aquest any 2020 pogués realitzar-se, obrint un espai compartit de recerca, aprenentatge i experimentació. Un espai on posar damunt la taula els nostres afectes, les nostres sensacions, però també les nostres maneres de fer i les nostres eines i metodologies de treball.

Abraçant els contratemps, obrim un programa d’Encontres amb diverses convidades que tindran lloc entre els mesos de setembre i octubre de 2020. Per a donar forma a aquestes activitats hem modelat tres eixos temàtics (Arxius Encarnats, Coccions Plàstiques i Extraterrestres Arrelats) que travessen o interpel·len les propostes de les artistes guanyadores de la Beca de la Sala d’Art Jove 2020. Hem volgut evitar partir de conceptes tancats o dicotòmics per anar a la cerca de temàtiques suggerents que es puguin generar a partir de la tensió i la mescla d’uns conceptes que, freqüentment, es situen en camps semàntics allunyats. El nostre desig és convidar a les artistes i a la resta d’agents implicats a imaginar juntes possibles definicions d’aquests eixos, quins relats poden generar i com i des d’on les seves tensions interpel·len les nostres pràctiques artístiques.

Els vestigis d’allò que haurà tingut lloc en els Encontres s’anirà acumulant com a Sedimentacions. En aquest marc de treball conjunt, la Sala d’Art Jove esdevindrà un espai amb memòria que s’habitarà com un escenari mutable i en disputa.

ENCONTRE D’OBERTURA.

LES ISÒCRONES ÒRFENES O EL PAISATGE SOBREEXCITAT (UN DESORDRE OCULT DINS DEL CONCEPTE D’ENTROPIA DE ROBERT SMITHSON) AMB DANIEL BARBÉ FARRÉ I JORDI MAS

Les isòcrones òrfenes o el paisatge sobreexcitat (un desordre ocult dins del concepte d’entropia de Robert Smithson). Ruta pel Delta del Besòs amb Daniel Barbé Farré, assagista, geòleg (especialitzat en sedimentologia) i artista visual, conservador de l’Arxiu de Paisatges Inestables i Jordi Mas, artista performatiu.

Arxius Encarnats és un lloc d’encontre on interpel·lem els cossos i les seves performativitats en diàleg amb el concepte d’arxiu. Qüestionant-nos des de quin lloc l’arxiu es torna carn i com la carn es torna arxiu, ens preguntem: quines autoritats determinen els arxius? quines pràctiques queden dins i quines fora? Com es genera i desborda l’arxiu? Ens posarem a l’escolta dels organismes com espais que alberguen memòria, contenidors de relats col·lectius arrelats en els afectes, arxius vius, que respiren en moviment.

CUERPXS COM ARXIVXS I ANARXIVXS AMB NANCY GARÍN

-Nancy Garín en conversa amb Chavo Guerrila (Crapulismo Ilustrado), Fito Conesa (En Avant La Musique), Gelen Jeleton (Archivo DIY),  Genderhaker (Archivo  T) i  Lizette Nin (de disturbis, dols i festes).
Dimarts 15 de setembre, 17.00h. 
Connexió via Zoom.

-Visita i recorregut de cosx present a l’arxivx feminista.
Dimecres 16 de setembre, de 18.00 a 20h.
Ca la Dona (Carrer Ripoll, 25, Barcelona).

INSPIRADXS! AMB ITXASO CORRAL ARRIETA

-Inspiradxs!
Dissabte 19 de setembre, 11.00h. 
Turó Park (Entrada Av. de Pau Casals, Barcelona).

Coccions plàstiques és un espai compartit on explorar el material, les seves mescles i les seves deformacions. Generarem híbrids i digestions, cuinant-nos juntes i  investigant els processos de cocció de les creacions de cadascuna. Interpel·larem nous materials plàstics analitzant les seves contaminacions, fermentacions i formes de degradació.

RECEPTES PER A UNA CUINA COL·LECTIVA DE MATERIALS AMB SARA GONZÁLEZ DE UBIETA OLIVEROS

-Receptes per a una cuina col·lectiva de materials.
Dimecres 30 de setembre, de 18.00 a 21:00h.
Taller de l’artista.

PUAJ! SIMBIOSI, PÒSITS I FLUIDS MÀGICS AMB SÓNIA G. VILLAR (DU-DA)

-Puaj! Simbiosi, pòsits i fluids màgics
Dimecres 7 d’octubre, de 17.00 a 20:00h.
Espai Germanetes.
c.Viladomat  140-142, Barcelona.

 
Extraterrestres arrelats té el desig d’obrir espais de pensament compartit on abraçar des d’una perspectiva situada, arrelada i en desplaçament, una anàlisi crítica de les formes de colonització i de conquesta, dels marges que defineixen l’aliè, de les formes de migració, de la identitat i del territori, del refugi com a llar. Assajarem com donar veu a històries que sovint no la tenen, representar allò que sovint no ho és, utilitzant l’especulació com a format per crear altres narratives, històries no lineals que habiten temporalitats imaginades i permetin problematitzar construccions culturals, socials i històriques.

LE CORBUSIER NO ESTENIA LA ROBA AMB RAQUEL CONGOSTO

-Le Corbusier no estenia la roba
Dimecres 14 d’octubre, 18.00h.
Connexió via Zoom.

RELATS D’ALLÒ ÍNTIM A ALLÒ CÒSMIC AMB ALICIA KOPF

-Relats d’allò íntim a allò còsmic
Divendres 16 d’octubre, de 16.00h.
Convent del MACBA. Sala Gran.
Plaça dels Àngels, 5. Barcelona.

TOTA SORTIDA ÉS UNA ENTRADA AMB ARIADNA GUITERAS

-Tota sortida és una entrada
Divendres 16 d’octubre, de 18.15 a 19.30h.
Convent del MACBA. Sala Gran.
Plaça dels Àngels, 5. Barcelona.

Artistes

Marc Anglès
Paula Artés
Ana Ayuso Nogueiras
Judit Bou Comas
Associació CosíCosa
Gerard Galián
Laia Giol Carreño
Maria Giró (Merins)
Albert Gironès
Anna Ill
Ona Joan i Orozco
Melisa López
Martí Madaula Esquirol
Joan Pallé
Clara Pelegrín i Andrea Montoya
Diego Posada Gómez
Laura Puigdellívol
Anna Rató
David Ricart Andreu
Marta Rosell Chust